16-vuotias Russlet Clagg asuu Yhdysvaltojen Milwaukeessa isänsä, äitinsä, perheen koirien ja suden kanssa. Pentuna Harmaaturkiksi nimetty susi tuli perheeseen Russin ollessa 8-vuotias, ja isoksi kasvettuaan se ei hyväksy ruokkijakseen tai seurakseen ketään muuta kuin Russin. Eräänä päivänä susi pääsee kuitenkin irti suojaketjustaan ja hyökkää perheen arvokkaan näyttelybokserin kimppuun. Tämän jälkeen metsään karannut susi ei ole turvassa, vaan koko liittovaltion metsästäjät yrittävät saada sen hengiltä. Russ ei halua ystävänsä menehtyvän, vaan lähtee satojen kilometrien taipaleelle tarkoituksenaan johdattaa Harmaa turvalliselle alueelle Pohjois-Wisconsinin koskemattomiin metsiin, joissa se saisi elää vapaana.
Kirjan parhaita puolia on se, että se perustuu tositapahtumiin. Tarinan uskottavuuden kannalta on hyvä tietää, että sudenpentuja on oikeasti tuotu kotien pihanvartijoiksi, ja jossain vaiheessa näiden villieläinten oikea luonto tulee esille. Näissä tilanteissa ihmisen ja vaistojensa varassa toimivien susien ystävyys koetellaan.
Toisaalta tarinassa on monia piirteitä, jotka tuntuvat nykypäivän suomalaiselle melko kaukaisilta. Miten Russin vanhemmat voivat noin vain antaa poikansa lähteä kuukausia kestävälle matkalle läpi metsien, mukanaan muutama leivänkannikka ja kolikko, seuranaan susi? Eikö suden hengen säilyttämiseksi olisi löytynyt muuta keinoa, kuin yksin matkaaminen satojen kilometrien päähän?
Kaikenkaikkiaan pidin kirjasta. Vaikka kirjasta huomasi sen olevan vähän nuoremmille suunnattu, sen hieno teema - uskollisuus ja toveruus, vei kirjan kunnialla loppuun asti. Kirja käsitteli myös sitä, melkein jo kliseistäkin, mutta tärkeää aihetta, miten tulisikaan arvostaa niitä elämän pieniä nautintoja. Pakkasessa karun metsän keskellä nukkuessa ja monien ilman ruokaa vietettyjen päivien jälkeen sitä osannee arvostaa oman mökkinsä lämpöä.
Kummallista kyllä, kaikkein ihanin pätkä kirjasta on mielestäni kirjailijan alkuteksti. Se kuuluu seuraavasti:
Omistettu Kepalle,
suurelle valkoiselle sudelle, joka kuljeskeli kaksikymmentäyksi päivää Kettle Morainen metsässä Milwaukeen liepeillä Wisconsinissa. Kepa oli Lucille ja Orin Bensonin luotettava ystävä; nämä kasvattivat sen pennusta uljaaksi eläimeksi. Kepan harhailu päättyi ketunrautoihin, joista se löydettiin. Kepa elää vielä, se on uskollinen Orinille ja Lucillelle, jotka rakastavat sitä kovasti. Kepa pitää heitä arvossa, muttei liehakoi. Minä olen nähnyt Kepan ensimmäisen kerran kodissaan lähellä Eaglea leikkisänä pentuna ja myöhemmin täysikasvuisena sutena. Olin mukana myös kun sitä ajettiin takaa sen harhaillessa metsässä. Kepa opetti minulle, että suden luonteessa on sellaista arvokkuutta, jota ihmisessä vain harvoin näkee.